Stupedama Saltpastiller

Sommeren 2017 kan du se en kjent figur ved kassa (om du en gang handler i butikker lenger? Jeg føler at alle bare får matvarer levert hjem på døren i disse dager). Brynhild sin Stupedama - eller "Salt Pastiller" uten bindestrek (som er helt forferdelig norsk forresten), er til salgs som en "Summer Edition" denne sesongen.
Dessverre ser det ut til at stupedama i sin iver har vrikket skulderen ut av ledd. Heldigvis er pastillene stadig fortsatt spiselig! Esken er gul, blå og hvit med en dame i rød bikini som stuper på. Akkurat slik vi angivelig kjenner den. Jeg er altså litt for ung til å huske annet enn "comebackene" denne pastillesken har hatt gjennom min oppvekst, og har aldri smakt Stupedama i sin opprinnelige utgave.

Men selv i mangel på sammenligningsgrunnlag kan jeg gi min mening om disse salte pastillene!

Det lukter altså helt fabelaktig når du åpner esken! Må nesten lukke øynene som en dame med tøymykner i en TV-reklame.

Pastillene er myke og spretne, det sitrer i kinnene av syrlig salmiakk med en gang de treffer tungen, og pastillene har en herlig sødme av lakris, avsluttet med sterke salte kanter. Faktisk har de også et litt kjølende element, litt mentholaktig? Som kan være innbilning, eller bare salmiakken. Men pastillene er uansett godt balansert mellom søtt, salt og littegranne syrlig og friskt. Minner kanskje litt om Pingvindrops (som også skriver Salt Pastiller i to ord, riktignok tror jeg det kan være dansk, og da er jo alt lov) - selv om pingvindropsene er hvassere og hardere.Disse er mye bedre enn jeg husker dem fra forrige runde i butikken. Kanskje fordi de er så ferske og ikke harde? De er hvert fall topp salte og smaksrike! Disse kan du sutte mens de sakte krymper, og smaken varer lenge.

Stupedama inneholder ikke gelatin, men har dessverre bivoks som overflatebehandligsmiddel og er derfor ikke vegansk - for de av dere som kanskje lurer på det! Men godt nytt for alle som spiser halal :)* Merk! Ble gjort oppmerksom på at E153 (kull) kan ha animalsk opprinnelse, og er derfor ikke sikkert halal. Så lærte jeg det!


Til neste gang, vakre lakrismennesker!

Stupedama Salt Pastiller: 9/10

PS. Kan anbefale å uttale "pastiller" med en "F" i stedet for "S", det er kjempegøy og blir nesten aldri gammelt.

6 kommentarer:

 1. Hei! Jeg leter etter en spesiell type drops, tror kanskje de ikke produseres mere - men vil vite hva de heter. De ligner på disse: https://www.vandergeeten.no/products/salte-smkuler , men er gule inni og kanskje litt sure på smak (hvis jeg husker rett). Har du noen ide hva det kan være?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for spørsmålet! Hmmm!! Jeg har sett mange drops som ligner på disse, men vet ikke helt hvilke av disse variantene du leter etter, eller om de har et navn. Hvis du finner dem, så kom gjerne tilbake til meg med tips!

   Slett
 2. Dette var en god nyhet for sommeren! Jeg elsker lakris, og det flott å oppdage en blogg som din! Må si jeg likte fargen på stupedame-eska fra 1965 best, mer turkis enn blå. Lurer på hvorfor det bare skal være en sommer-edition?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Tussilago! Så fint at bloggen var en flott oppdagelse :) Nå ble jeg glad! Jeg vet ikke hvorfor de introduserer den bare for en kort periode, det virker litt teit for meg også. Det har vært noen ganske søte motiver på denne esken opp gjennom tidene, det synes jeg og! Takk for at du stakk innom!

   Slett
 3. Det er tvil om de er "halal" fordi E153 brukes som fargestoff. Stoffet kan komme fra både vegetabilsk kull og animalsk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj, bra innspill! Dette skal jeg legge inn i teksten. Tusen takk!

   Slett

Hei og hopp!